Nowy posiadacz, kilka pytań i inne...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thrak
    Classic
    • 2008
    • 2

behemot2006 - podłącze się pod twój topic

Jak już mowa o Oplach, a jak jest z silnikami 1.9 CDTi (150km) oraz 3.0V6 177KM lub 184KM? Jak jest z w miarę bezpiecznym chiptuningem i ich wytrzymałością, moze ktoś się orientuje?
  • kaczord
    Classic
    • 2007
    • 2

Kupiłem dziś Octavie 2003 2.0
    opis poniżej.

Mam kilka pytań??

- jak sprawdzić typ silnika tego 2.0 115KM?? (podczas rejestracji widziałem 3 typy tego samego silnika) ZNALAZłEM AZJ typ silnika i co to znaczy??
    -czym się różnią te typy silnika?
    -jest gdzieś dostępna instrukcja po polsku do octavi??
    -jaki teraz czeka mnie przegląd??Wyświetla się że 600km do przeglądu?!
    -co sądzicie o instalacji gazowej do tego modelu??Jaką i gdzie??

Informacje:

Rok produkcji: 2003, 38 000 km, Moc: 115 KM (85 kW), Pojemność skokowa: 2000 cm3, benzyna, zielony-metalic, Liczba drzwi: 4/5,
    Dodatkowe wyposażenie:

ABS, hak, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, alufelgi, kontrola trakcji, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, komputer, blokada skrzyni biegów

Dodatkowe informacje:
    sprowadzony, garażowany

Opis pojazdu:

-4x airbag
    -C.zamek+pilot
    -el.lusterka(podgrzewane)
    -el.szyby(4)
    -Climatronic
    -ABS,ESP,ASR
    -wspomaganie kier.
    -radio CD oryginalne
    -komputer
    -podgrzewane fotele
    -tempomat
    -czujnik parkowania
    -alufelgi 16'oryginalne
    -ciemne szyby
    -hak
    -blokade skrzyni biegow
    -immobiliser
    -rylingi dachowe

Pytam się w off-topicu o wycenę, dałem za ten samochód 29 000zł
    Co sadzicie o tym samochodzie i o cenie którą dałem za niego??

p.s. znalazłem fajna octavie 2003 4x4 na sląsku jak ktoś jes zainteresowany.cena 30 000zł.
    homologacja na ciężarowy i inne

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

sprowadzony i 38000 km ?? - masz ksiazke serwisowa do niej????

Komentarz

• bob
        Classic
        • 2005
        • 23

były stosowane 4 typy silników 2.0 o oznaczeniach AZH, AZJ, APK, AZH. Silnik AZJ to ostatnia modernizacja. produkowany od lutego 2002 roku. Ma: 1. troszeczę poprawioną krzywą momentu obrotowego 2. moduł z wałkami wyrównoważającymi z modułowo umieszczoną pompą oleju 3. regulowana długość dolotu 4. zmieniony układ korbowy 5. zmieniony kolektor wylotowy 6. inną głowicę. AZJ ma 172 Nm/3200 obr, spełnia normę spalin EU3, D4.

[ Dodano: Sob 01 Wrz, 07 18:50 ]
        Z instalką LPG należy uważać. Moja była kupiona z instalką, ale pierwszy właściciel miał jakieś przejścia dotyczące wyświetlania błędów przez OBDII. U mnie obecnie chodzi stara sekwencja OMVL. Zrobiłem na niej 140 tys i nadal jest ok. chociaż widoczny jest spadek mocy. Spalanie 10- 13 literków gazu w zależności od sposobu jazdy. Instalkę najlepiej założyć u doświadczonego gazownika. Uwaga bo ten model ma 2 sondy lambda i bardzo czułego kompa jakości spalin.

Komentarz

• kaczord
          Classic
          • 2007
          • 2

Z niemiec książka jest ale konczy sie na 9000km, i rejetracja to II.2004, kupił go tam facet i jeździł do 38 000km. Byłem dziś na diagnostyce i facet nie znalazł sladów aby był większy przebieg, a ja specem w tych sprawach nie jestem.

Jak to zweryfikować??

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

kaczord, jesli jest po 2001oku mozna odczytac przebieg plus minus 1000km lub mniej pogadaj z Krzychem lub Aligatorem z forum

Komentarz

• ewa.saganowska
              Ambiente
              • 2006
              • 165

zmierz lakier jezeli chcesz sie przekonac czy nie byla bita.
              jezeli duzo jezdzisz to gaz moze byc pomocny, ale jakby sie napiac to w okolice 8l/100 na trasie sie zejdzie. Moje AGN pali w miescie przy jezdzie na 5 i przecietnej ilosci korkow 9.2.
              pozdrawiam

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

jeśli myślisz o lPG, to tylko sekwencja. firmy nie wskazuje konkretnie ( chociaż sam montuje brc :wink: ). ważne, żeby była załozona w dobrym warsztacie. to, że ma dwie sondy nie ma znaczenia - niejedno autko już na dwóch sondach robiłem, i problemów nie było.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• lagozada
                  Drive
                  • 2008
                  • 52

silnik 2.0 AZJ 3 pytanka

................ dorzucę do wątku silnik 2.0 AZJ 3 pytanka:
                  1. jakie powinno być spalanie przy prawidłowo założonej, wyregulowanej instalacji gazowej - sekwencja BRC S24.
                  2. o ile procentow więcje będzie spalał gazu w stosunku do benzyny
                  3. czy przy założonej instalce gazu spalanie na benzynie powinno wzrosnąć ?

Dzięki za konstruktywne odpowiedzi...

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

1. zależy tylko od nogi kierownika
                    2. ok 10 max 15%.
                    3. nie
                    sygestia - jesli decydujesz się na BRC to proponuje popytać w warsztatach o system BRC Plug&drive - nowsza emulacja S24 - lepiej się programuje, lepiej przechodzi z benzyny na gaz - i odczytuje obciążenie silnika na podstawie bieżących wskazań MAP sensora. - S24 nie ma tej funkcji.
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

Pracuję...